nemzetiségi nyelvű zenés előadás magyar felirattal

az előadás időtartama 90 perc

 

ősbemutató

A XIX. században Csaplovics János (1780-1847) magát magyarnak valló, de szlovák nemzetiségű ügyvéd, történetíró, földrajzi író a magyarországi néprajztudomány egyik előfutára tudományos értekezésében arról írt, hogy „Magyarország, Európa kicsinyben”. Mi ezt a „kicsiny Európát”, a magyarországi nemzetiségekben rejlő kulturális gazdagságot szeretnénk a magunk eszközeivel megmutatni.

A Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata legújabb előadásában olyan, mind a tizenhárom magyarországi nemzetiséget bemutató színházi előadást álmodott meg, ahol nemzetiségeink nem csupán anyanyelvükön szólalnak meg, de zenei és dallamvilágukat is bemutatjuk. Performansz-szerű előadásunkban történelmi és színházi mozzanatokkal, villanásokkal és effektekkel tarkított mély, őszinte pillanatokat rejtő, országok és nemzetek közötti kapcsolódásokat kívánjuk megmutatni.

Izgalmas utazásra hívjuk nézőinket nem mindennapi zenés előadásunkkal, ahol nem csak megismerhetik a Magyarországon élő nemzetiségeket, de velük együtt átélhetik sorsukat, felmenőik különleges útját, milyenségük, és különbözőségük valódi titkát.

Az előadás keretét egy manapság divatos party adja. Ide érkeznek meg a különböző nemzetiségű vendégek, hogy együtt töltsék el az estét. A tizenhárom történelmi nemzetiségből egy-egy színész, előadóművész mutatja be nemzetisége színes kultúráját. A zenés műben a dalokat, verseket, prózarészleteket művészeink nemzetiségük nyelvén adják elő.

Az előadás időtartama 80 perc szünet nélkül.
Az előadásban elhangzó szövegek és dalok a 13 nemzetiség nyelvén szólalnak meg, magyar felirattal

Szereplők: Zöldhegyi Sarolta, Koncz Eszter, Pintér Gábor, Illés Noémi, Hadzsikosztova Gabriella, Gyorgyev Bránimír, Keller Linda, Álmosd Phaedra, Kollatos Fotios(hang), Gyurity István, Fábián Léna, Frank Ildikó(hang), Bordás Tímea, Galda Levente, Veres Mihaela, Pashko Ruslan, Trojan Tünde, Daragó Zoltán

Koncepció, színpadkép, rendezés: Kollatos Fotios

Dramaturg: Trojan Tünde

Hangbejátszások: Balogh Zoltán

Technika: Kotorcevic Dusan

Az előadásban elhangzik Kosztolányi Dezső: Európa című verse.

Az előadás után kerül sor a Gergely László Vándordíj átadóra.

A Gergely László Vándordíjat 2023-ban alapította a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata azzal a céllal, hogy Gergely László örökségét őrizve, minden évben az a nemzetiségi társulat, előadás vagy alkotó kapja meg, amely/aki az adott évben leginkább képviseli a 2016-ban tragikusan elhunyt, nagy hatású rendező eszmeiségét.

Jegyvásárlás: www.jegymester.hu